Igor konyhája: Lasagne, ahogy mi szeretjük

2020. május 19. - irokigor

Az egyik kedvenc ételemet, a lasagnet készítettem el úgy, ahogy mi szeretjük. Hizlal, de így a karantén végén ez már senkit nem zavar. :-D Testvérem és én elég elég finnyásak vagyunk, úgyhogy az alaprecepttől elrugaszkodva készítem az alapragut. Egyszerűbb, viszont krémesebb s nekünk jobban ízlik, mint a hagyományos. Próbáljátok ki ti is!

A szobámba besütött a Nap

1200px-traumatic_insemination_1_edit1.jpgA szobámban ülök, bár egyszeri kép,
Egy vidám jelenet (süt be a reggeli fény)
Volna, de mára ez a mindennapommá vált.
Poloska, bogár száll, az előbb ott mászkált…
De elkaptam a lényt, lábait lassan én
Magam fejtettem le, mert a bogár halva szép.
Majd vonalzóval, mit megfogott kezem,
Nem figyelve másra, épp e dolgot teszem:
Felkapom a lábatlant és elfűrészelem.

Nem volt ily jó érzés más bizony régen nekem,
De csak ülök, nézek, egy monitort látok,
Őrületbe kerget, mint mindig mondjátok,
És nézd a bogarat, vagy ami maradt még,
Levertem valamin, határt nem szabhatnék.
Meddig jutok én itt a géptől felállván?
Meglett a bűn oka is, vagyis a bezártság?

2020. április, a karantén 26. napja

Igor karanténkonyhája: hagymalekváros, paradicsomszószos szendvics

Az osztályfőnököm kihívásokat (challenge) talált ki a karantén idejére, hogy ne unatkozzunk.

A mostani kihívásunk egy szendvics készítése volt. Próbáltam egyszerű, otthon a kamrában is megtalálható alapanyagokból egy kevésbé megszokott, különlegesebb ételt összerakni.

#maradjotthon

Igor karanténkonyhája - Forrócsoki

Újraindítom az Igor konyhája sorozatom, hogy egyre többen tudjuk egy kicsit feldobni a négy fal közé zárt szürke hétköznapjaink. Az ötletet az osztályfőnököm adta, aki hetente kihívásokat (challenge) ad nekünk karantén idejére, hogy ne unatkozzunk.

Próbáltam egyszerű, otthon a kamrában is megtalálható alapanyagokból kevésbé megszokott, különlegesebb ételeket összerakni.

Nyitásként azonban egy forrócsokit választottam, mert azt szereti az egész család. S mert egy igazi kényeztető energiabomba rengeteg boldogság hormonnal, ami segít a bezártságban. Fogyasztása megfáradt szülőknek rummal, nekünk tortával ajánlott.

Karácsonyi szonett

wallpaper-1d7e9f.jpgKarácsonyi szonett

Karácsony este ajtajad fölött
Kis lények énekeljenek Neked.
Igaz, szép éneked tetőd feljén,
A dobhártyád rezegni fog, bizony.
Repítsen egy remek hely ablakán
Keresztül ábrándvilágba be,
Hol az szeretet vezérel engem,
S téged ez világ elszédít.
A testvérem zárom a karomba,
S az égen a madarak szállnak,
A kedvem is remekbe szabott lesz,
Mer’ az szeretteim velem vannak.

Utálhatod családod egész
Évben, karácsony napján szeresd!

Igor konyhája - palócleves

Egy olyan ikonikus magyar fogást készítettem el, melynek történelme Mikszáth koráig vezethető vissza, s az íze is kitűnő.

A kellemesen sós és savanykás leves a Gundel családhoz kötődik, akik a legnagyobb palócnak, Mikszáth Kálmánnak készítették el először. A Szklabonyán született Észak-magyarországi író kérésére született meg az étel. Az író a magyar főzési technikák, ízek és hozzávalók legjavát akarta egy levesben látni, ez lett a Palócleves.

Én először négyévesen, Salgóbánya mellett a Salgóvár megmászása után egy útmenti vendéglőben ettem, rögtön beleszerettem, megtetszett a különleges íze, még a zöldbabot is kibírtam benne, pedig nem szeretem.

Elkészítése egyszerű, mint a gulyásé, úgyhogy vágj bele Te is és lepd meg vele a családot!