Szerintem kevés olyan gyerek van, aki nemet mondana egy friss bodzaszörpre. Én sem ezek közé a gyerekek közé tartozom. Imádom a bodzás italokat, legyen az szörp, limonádé, vagy palackozott üdítő. Anyukámnak támadt egy ötlete, hogy menjünk el kirándulni a Gerecsébe, és közben szedjünk bodzát szörpnek.
Maga a túra sajnos meghiúsult, mert a sártenger miatt, az erdei úton megközelíthetetlenné vált a falu, ahonnan a barangolás indult volna. Ez azonban nem tett keresztbe a bodzaszörpnek, szedtünk máshol és elkészítettük. Szerintem sokkal jobb érzés a saját szörpödet inni, mint a boltban kaphatót.
Készítsd el te is!
Íme a recept hozzá:
1. lépés: Szedjünk 40-50 db bodzavirágot. Közvetlenül a virág alatt vágjuk le.
2. lépés: A bodzákat mossuk meg, hogy eltávolítsuk róluk a bogarakat és a koszt.
3. lépés: A megmosott bodzát üvegbe, vagy lábosba helyezzük.
4. lépés: Vágjunk fel kettő citromot és helyezzük bele az üvegekbe, a virágok közé!
5. lépés: Letakarva 1 napig elrakjuk egy sötét helyre.
6. lépés: 1 nap elteltével szűrjük át egy másik fazékba.
7. lépés: 1 kg cukrot forraljunk fel 1 liter vízben.
8. lépés: A cukorszirupot keverjük bele a leszűrt lébe és, hogy megtartsa színét tegyünk hozzá 2-3 teáskanál citromsavat. Ahhoz, hogy a frissességét sokáig megtarthassa tegyünk bele egy kis zacskó bodzaszörptartósítót is.
9. lépés: Azokat az üvegeget, amibe a szörpöt tölteni akarjuk, a fertőtlenítés érdekében tegyük a kupakkal együtt pár percig forró vízbe.
10. lépés: Töltsük át az üvegekbe, és kész!